Selecteer een pagina

Ik wil je graag wat inspiratie geven wat je met je stilleven kunt doen. Marjolein is ontprikkelcoach en zij heeft haar lente stilleven een mooi plekje in haar meditatiehoekje gegeven. Ze heeft onder andere een takje van de lentebloesem uit de tuin toegevoegd. Zo staat zij stil bij de energie van het voorjaar en heeft zo een fijne verbinding met de natuur.

Ik heb haar gevraagd haar visie op de rol van de natuur in ons leven te delen in de rest van dit blog.

In de natuur ligt veel wijsheid verscholen die wij als mensen lijken te zijn vergeten. En dat is zonde, want de natuur geeft ons een prachtig voorbeeld over een gezond leven. Laatst las ik ergens, ons bio-ritme als mens is verstoord op het moment dat de gloeilamp werd uitgevonden. Het was de eerste stap weg van onze ware natuur. Als persoon ben ik alweer 4 jaar geleden het pad van onze natuur terug gaan ontdekken. Ik stapte uit de ratrace en ging weer voelen. De laatste jaren verdiep ik mij steeds meer in de natuurlijke processen. Zoals de vrouwelijke cyclus, de invloed van de maan, maar ook de invloed van de seizoenen. In dit blog neem je ik graag mee in de invloed van de lente energie en hoe je die optimaal kan benutten.

Wat gebeurd er in de natuur tijdens de lente?
Terwijl ik deze blog schrijf, kijk ik uit op de eerste bloesem aan mij lievelingsboom in onze tuin. De prachtige roze bloesem van de pruimenboom. Vergeet niet te genieten van de bloesem van de fruitbomen, want voor het weet is het alweer verdwenen. Want deze tijd van het jaar komt de bloesem in de bomen, de bloembollen tot bloei en schieten de kruidachtigen uit. Pas daarna komt het blad aan de bomen. Juist in die volgorde zodat de kleine jongens eerst het zonlicht kunnen vangen en natuur zich met behulp van de bijen kan vernieuwen.

Op maandag 20 maart vind de lente equinox plaats. De dag en nacht zijn dan precies even lang en de zon staat loodrecht op de evenaar. Vanaf de lente equinox komen de kiemen boven de grond en wordt dus de groei zichtbaar. Het licht van de zon wordt steeds sterker en laat de planten en dieren ontwaken uit hun winterslaap. Dit is het kantelpunt van de overheersende YIN energie naar de YANG energie. De natuur nodigt daarmee uit de schulp te komen en naar het licht te groeien.

Wat gebeurd er voor ons als mens tijdens de lente?
In de winter leven we in de YIN energie. Een energie die zich kenmerkt door zachte en vrouwelijke. In de winter kruipen wij mensen net als de dieren het liefste in ons holletje. Maar de die periode van verstillen, nodigt de YANG energie je uit om meer naar buiten te keren. De mannelijke YANG energie staat meer voor actie en doen. Letterlijk de eerste stappen zetten buiten je comfort zone. In onze westerse maatschappij leven we bijna het jaar rond in de YANG energie.

We razen altijd maar door alsof het lente of zomer is. En dat is zonde. Want dan heb je juist nu de lente aanbreekt niet de energie om optimaal gebruik te maken van de energie van de lente. Maar als je net als ik meer en meer het voorbeeld gaat volgen van de natuur. Dan zul je veel meer balans voelen. Op mijn moodboard plakte ik dit jaar de tekst: “Als we één ding nodig hebben op aarde is het wel vertraging”. Volg de natuur, zodat je het juiste moment pakt om te groeien, te bloeien en los te laten. Zodat je in de zomer kunt bloeien en in de herfst de vruchten kunt plukken. Ik neem je graag mee in hoe je optimaal gebruik kan maken van de energie van ieder seizoen, maar ook van iedere maancyclus.

Hoe kun je de lente energie optimaal benutten?
Op de lente equinox vieren we Ostara, het lente feest dat staat voor geboorte en een nieuw begin. Ostara is de Germaanse lentegodin en heeft een haas en een ei als symbool voor de vruchtbaarheid. Dit is ook de symboliek die je terug ziet komen in onze tradities met pasen. Zo werden in het oude Egypte al eieren beschilderd en uitgedeeld aan dierbaren, om de heropleving van de natuur te vieren. Ostara is niet zo’n bekend fenomeen (zoals bijvoorbeeld Samhain (halloween), maar juist een heel mooi moment om wel bewust de overgang naar de lente te maken. En dat begint eigenlijk al met de lente letterlijk te verwelkomen.

Richt in je huis een plekje in dat de verbinding met de natuur weerspiegelt. Ik gebruik daar zelf een plank van mijn open kast voor en knutsel en decoreer dan graag met items uit het seizoen. Heel mooi zijn ook de stillevens van natuurfoto’s die Greyhouse maakt. Denk verder aan, lente-bloemen, lente-kleuren, beeldjes van lammetjes of hazen of juist beschilderde eieren. Ik koos dit jaar voor vaasjes met de letters spring om de lente-bloemen in te zetten, een leuke lichtsnoer met gele droogbloemetjes en een toffe krans met eitjes aan de voordeur. Op mijn meditatie-plekje heb ik een vaasje met een tak van de pruimenboom, het toffe stilleven en een kaarsje staan. 

Speciaal voor Greyhouse ontwikkelde ik een lente-visualisatie om echt stil te staan bij deze energie en die in jezelf te activeren. De visualisatie is een exclusief cadeautje bij jouw lente stilleven. Ga jij ook een fijn plekje voor jezelf inrichten om stil te staan en de lente energie te verwelkomen?

Je besteld je lente stilleven heel makkelijk in de webshop, klik hier om naar de shop te gaan

Wil je meer weten over wat Marjolein als ontprikkelcoach voor jou kan doen? Neem even een kijkje op haar website